T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / KULP - Barış İmam Hatip Ortaokulu

Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Efendimizin Eğitim Anlayışı Ve Eğitim Metodları

Kalite Takip Sistemi Nisan-Mayıs  ayları öğretmen ve eğitim yöneticileri alanı planlaması doğrultusunda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi zümre öğretmenleri  toplandı. Hz. Muhammed(sav)'in eğitim anlayışı ve eğitim metodları konulu okulumuzda mevcut temel ve güncel kaynaklar  tespit edilerek bu kaynaklar üzerinde istişare yapıldı .Çalışmamız kapsamında ''peygamberimizin eğitim metodu adlı  kitabının müzakeresi yapıldı. Günümüz eğitim modelleri ile Peygamberimizin eğitim modelleri karşılaştırılıp genel bir değerlendirme yapıldı. Ayrıca örnek alınması gereken güzel metotlar tavsiye edildi.Öğretmen arkadaşlarımıza sunulmak üzere konu başlıkları belirlendi.Peygamberimiz cahiliye toplumundaki bunca kötü ahlakı kısa zamanda nasıl değiştirdi? Nasıl bir eğitim metodu uyguladı?

1)     Allahın yardımıyla ve ona dayanarak..  "feiza azemte fil emri fetevekkel alellah"

2)     Davasındaki samimiyetine insanları ikna ederek: bir elime güneşi bir elime ayı... eminliği..

3)     Tutarlı olması: kendi yapmadığı şeyi başkasından istememesi "lime tekulune mala tefalun"

4)     Beklentisiz olmak:  "ben sizden bir ücret istemiyorum benim ücretim Allaha aittir"  "sizden bir şey istemeyen hidayet rehberlerine uyun"

5)     Adanmışlık  ve çalışma: "felealleke bahiun nefseke ala asarihim in lem yu'minu bihezel hadisi eseven" şimdi sen bu söze inanmıyorlar diye kendini onların arkalarından helakm

edeceksin..merhamet edinki göktekilerde size merhamet etsin"

7)     İstişare : onların işleri aralarında istişare (danışarak) ortak akılladır"  "bir iş yapacağın zaman onlarla istişare et"

8)     Tedricilik : kolaydan zora doğru derecelendirme iman, namaz, oruç,zekat,cihat...

9)     Temsil yöntemi: anlatacağı meseleyi örneklendirerek verme. Nedersiniz sizden birinin kapısının önünden bir nehir geçse günde beş kere ondan yıkansanız kirden sizde eser kalırmı? Hayır dediler namazda böyledir..

10)Uygulamalı eğitim yaşayarak yaparak öğretme: inen kuran ayetlerini en önce kendinde tatbik etmesi yaşayarak yaparak öğretmesi. "lime tegulune mala tefalun"

11)Teklifi mala yutakta bulunmama(güç yetiremeyeceği bişeyi) istememe: İçkiye mübtela birine tebliğ ederken işe içkiyi bırak diye başlamama.. teklif ettiği din herkes tarafından yapılabilecek kolaylık ve sadelikte idi bir bedevi insanları neye çağırıyorsun diye sorunca bir olan Allaha inanmaya başka günde beş vakit namaza başka yılda bir ay oruca başka zekata başka hacca başka bu kadar bedevi tamam ne eksik yaparım ne fazla dedi ve çekip gitti.. ardından Allah rasulu dediklerini yaparsa cennetliktir kurtulur buyurdu...

12)Hoşgörü :namaza içkili gelen birine hz ömer kızınca bırak ey ömer o Allah ve rasulünü , Allah ve rasulüde onu seviyor buyurdu.. bir bedevi mescide bevledince ona çıkışanları engelledi bırakın adamı dedi..

13)Sabır: başına gelenlere namazla ve sabırla dayan  sabır belanın tosladığı ilk andadır

14)Dünya ve ahiret dengesi: hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için yarın ölecekmiş gibi ahret eçin çalış... Allahın sana verdiklerinden ahret yurdunu ara dünyadan da nasibini unutma...

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.05.2022 - Güncelleme: 25.05.2022 10:42 - Görüntülenme: 292
  Beğen | 0  kişi beğendi